Ilość:
8 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 2 godz.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
3 godz.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mleko, cukier, sól i przeciśnięte ziemniaki. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w miseczce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Do wyrośniętego ciasta drożdżowo-ziemniaczanego dodajemy 3 łyżki oleju i wyrabiamy ponownie. Natłuszczonymi olejem dłońmi formujemy osiem kulek i układamy w tortownicy jedna obok drugiej i jedna na środku. Białko mieszamy z łyżką wody i smarujemy chlebek. Ciasto posypujemy pestkami i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Chlebek pieczemy około 60 min w temperaturze 190°C. Smacznego!