Ilość:
4 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Zalewajka to wiejska “biedna” zupa. W tradycyjnym przepisie jej podstawę stanowią ugotowane ziemniaki, zalane czystym żurem z zakwasu chlebowego, nie ma w niej boczku, kiełbasy, ani mięsa. Występuje wiele odmian zalewajki, kilka z nich zostało wpisane na listę potraw tradycyjnych. Dzisiaj proponuję Wam moją wersję tej zupy. Zapraszam do przetestowania 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Boczek i cebulę kroimy w kostkę. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek, następnie dodajemy cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i jeszcze smażymy chwilę.
- Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy 15 minut. Wywar zdejmujemy z ogni i czekamy chwile, aż przestygnie. Wlewamy kefir cały czas mieszając i ponownie stawiamy garnek na ogień.
- W kubeczku mieszamy mąkę z niewielką ilością wody i gdy zupa ponownie się zagotuje wlewamy mieszaninę cały czas mieszając. Następnie wsypujemy majeranek i gotujemy jeszcze 5 minut. Na samym końcu dodajemy żytni zakwas na żurek. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zalewajkę podajemy z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi smażoną cebulą i boczkiem. Smacznego!