Zalewajka
Zalewajka to wiejska "biedna" zupa. W tradycyjnym przepisie jej podstawę stanowią ugotowane ziemniaki, zalane czystym żurem z zakwasu chlebowego, nie ma w niej boczku, kiełbasy, ani mięsa. Występuje wiele odmian zalewajki, kilka z nich zostało wpisane na listę potraw tradycyjnych. Dzisiaj proponuję Wam moją wersję tej zupy. Zapraszam do przetestowania :)
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
2
tbsp
olej rzepakowy
-
200
g
boczku
-
1
cebula
-
2
ząbki czosnku
-
1
l
bulionu
-
500
ml
kefir
-
2
tbsp
mąki pszennej
-
250
ml
zakwasu żytniego
-
sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, suszony majeranek
Wskazówki
-
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek, następnie dodajemy cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i jeszcze smażymy chwilę.
-
Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy 15 minut. Wywar zdejmujemy z ogni i czekamy chwile, aż przestygnie. Wlewamy kefir cały czas mieszając i ponownie stawiamy garnek na ogień.
-
W kubeczku mieszamy mąkę z niewielką ilością wody i gdy zupa ponownie się zagotuje wlewamy mieszaninę cały czas mieszając. Następnie wsypujemy majeranek i gotujemy jeszcze 5 minut.
Na samym końcu dodajemy żytni zakwas na żurek. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zalewajkę podajemy z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi smażoną cebulą i boczkiem. Smacznego!