Wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 40 min.

W moim domu rodzinnym niektórych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole, jednym z nich jest żurek. Ale żeby nie było nudno w tym roku podamy go z kotlecikami jajecznymi.

Składniki

0/14 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na wywar warzywny
  • Dodatkowo
  • Składniki na kotleciki

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu około półtorej godziny. Gotowy wywar przecedzamy przez sitko. Dodajemy zakwas i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na najmniejszej mocy palnika. Na końcu wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Jajka ugotowane na twardo ścieramy na dużych oczkach na jarzynówce. Wbijamy surowe jajko, dodajemy bułkę tartą oraz natkę pietruszki, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Podajemy z ciepłym żurkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz