Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 40 min.
W moim domu rodzinnym niektórych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole, jednym z nich jest żurek. Ale żeby nie było nudno w tym roku podamy go z kotlecikami jajecznymi.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na wywar warzywny
- Dodatkowo
- Składniki na kotleciki
Wskazówki
- Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu około półtorej godziny. Gotowy wywar przecedzamy przez sitko. Dodajemy zakwas i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na najmniejszej mocy palnika. Na końcu wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Jajka ugotowane na twardo ścieramy na dużych oczkach na jarzynówce. Wbijamy surowe jajko, dodajemy bułkę tartą oraz natkę pietruszki, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
-