Wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi

W moim domu rodzinnym niektórych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole, jednym z nich jest żurek. Ale żeby nie było nudno w tym roku podamy go z kotlecikami jajecznymi.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Składniki
    Składniki na wywar warzywny
  • 1 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • sól, listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu
  • Dodatkowo
  • około 500 ml zakwasu na żur
  • 50 ml słodkiej śmietany 30%
  • Składniki na kotleciki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 4 tbsp bułki tartej (+ do obtoczenia)
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło klarowane
Wskazówki
  1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu około półtorej godziny. Gotowy wywar przecedzamy przez sitko. Dodajemy zakwas i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na najmniejszej mocy palnika. Na końcu wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Jajka ugotowane na twardo ścieramy na dużych oczkach na jarzynówce. Wbijamy surowe jajko, dodajemy bułkę tartą oraz natkę pietruszki, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
  3. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Podajemy z ciepłym żurkiem. Smacznego!