Wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi
W moim domu rodzinnym niektórych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole, jednym z nich jest żurek. Ale żeby nie było nudno w tym roku podamy go z kotlecikami jajecznymi.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Składniki
Składniki na wywar warzywny
-
1
l
wody
-
2
marchewki
-
1
pietruszka
-
1/2
selera
-
kawałek pora
-
sól, listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu
Dodatkowo
-
około 500
ml
zakwasu na żur
-
50
ml
słodkiej śmietany 30%
Składniki na kotleciki
-
6
jajek ugotowanych na twardo
-
1
jajko surowe
-
4
tbsp
bułki tartej
(+ do obtoczenia)
-
posiekana natka pietruszki
-
sól, pieprz
-
masło klarowane
Wskazówki
-
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu około półtorej godziny. Gotowy wywar przecedzamy przez sitko. Dodajemy zakwas i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na najmniejszej mocy palnika. Na końcu wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-
Jajka ugotowane na twardo ścieramy na dużych oczkach na jarzynówce. Wbijamy surowe jajko, dodajemy bułkę tartą oraz natkę pietruszki, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
-
Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Podajemy z ciepłym żurkiem. Smacznego!