Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Pieczenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
4 godz.
Czas całkowity:
5 godz.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Masa śmietankowa
- Masa truskawkowa
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania maślankowego ciasta. Masło, cukier i jajka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Masę śmietankową wykładamy na zimny spód i wkładamy do lodówki.
- Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i studzimy. Truskawki blendujemy na gładki mus. Zimne galaretki łączymy z truskawkami i gdy masa zaczyna tężeć wylewamy ją na śmietanę. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!