Kategoria: Dania z wieprzowiny
Kuchnia: japońska

Ilość:
4 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
1 godz.
Tajwańska mazesoba to jeden z dwóch najpopularniejszych ramenów bez bulionu. Przepis pochodzi z książki „Zrozumieć ramen”. Wszystkie potrzebne do przygotowania tego dania produkty kupicie na allegro lub w innych sklepach internetowych.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Dojrzewające shoyu tare
- Pikantna wieprzowina
- Ramen
- Dodatki: pikantna wieprzowina, szczypiorek, prażony arkusz nori, 4 łyżeczki gyofun (mączki z katsuobushi), 4 ząbki czosnku, 4 żółtka
Wskazówki
-
- Na mocno rozgrzaną patelnię wykładamy wieprzowinę i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy drobno pokrojoną zieloną cebulkę, a następnie kontynuujemy smażenie, regularnie mieszając. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir, po czym dalej smażymy i mieszamy. Teraz czas na składniki płynne: sos sojowy, mirin i olej z prażonego sezamu. Na końcu dodajemy pastę tobanjan. Proponuję na początek dodać jedną łyżeczkę, wymieszać i spróbować. Jeśli lubicie bardziej pikantne dania, możecie dodać kolejną łyżeczkę pasty, a nawet dwie, według własnego smaku.
- Przygotowujemy wszystkie dodatki, z którymi będziemy serwować ramen: Siekamy szczypiorek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Katsuobushi umieszczamy w moździerzu i rozcieramy na drobną mączkę. Prażony arkusz nori kroimy nożyczkami na mniejsze kawałeczki (nori układamy na suchej, rozgrzanej patelni, tak aby się nie nakładały, i prażymy z obu stron przez kilka sekund). Surowe jajko przelewamy wrzątkiem, po czym oddzielamy żółtko od białka. Ziarenka sezamu prażymy na suchej patelni, a następnie lekko rozdrabniamy w moździerzu. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-