Szczawiowa z jajem poszetowym

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min.

Latem najlepiej smakują lekkie zupy z sezonowych warzyw! Dzisiaj polecam szczawiową z jajem poszetowym.

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na zupę
  • Jaja poszetowe

Wskazówki

0/2 Wskazówki
  • Marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na dużych oczkach na jarzynówce. Warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną bulionu, smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy resztą bulionu gotujemy ok. 10 minut. Do warzyw dodajemy umyty szczaw i gotujemy ok. 10 minut. Hartujemy śmietanę (mieszamy ją z odrobiną gorącego wywaru), solimy i dodajemy do zupy, wszystko zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ocet mieszamy z piwem i odrobiną wody. Wszystko zagotowujemy. Do powoli gotującego się płynu wlewamy pojedynczo jaja i gotujemy ok. 3 minut, tak żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Zupę podajemy na talerzu z jajkami i młodymi ziemniakami. Smacznego!

Dodaj komentarz