Szczawiowa z jajem poszetowym
Latem najlepiej smakują lekkie zupy z sezonowych warzyw! Dzisiaj polecam szczawiową z jajem poszetowym.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
Składniki na zupę
-
2
młode marchewki
-
2
korzenie pietruszki
-
2
ząbki czosnku
-
250
g
liści szczawiu
-
1 1/2
l
bulionu
-
150
ml
kwaśnej śmietany 18%
-
sól, pieprz, olej
Jaja poszetowe
-
4
jajka
-
200
ml
ciemnego piwa typu porter
-
50
ml
octu białego winnego
Wskazówki
-
Marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na dużych oczkach na jarzynówce. Warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną bulionu, smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy resztą bulionu gotujemy ok. 10 minut. Do warzyw dodajemy umyty szczaw i gotujemy ok. 10 minut. Hartujemy śmietanę (mieszamy ją z odrobiną gorącego wywaru), solimy i dodajemy do zupy, wszystko zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
-
Ocet mieszamy z piwem i odrobiną wody. Wszystko zagotowujemy. Do powoli gotującego się płynu wlewamy pojedynczo jaja i gotujemy ok. 3 minut, tak żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Zupę podajemy na talerzu z jajkami i młodymi ziemniakami. Smacznego!