Szczawiowa z jajem poszetowym

Latem najlepiej smakują lekkie zupy z sezonowych warzyw! Dzisiaj polecam szczawiową z jajem poszetowym.
  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
  • Sposób przyrządzenia:
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
    Składniki na zupę
  • 2 młode marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g liści szczawiu
  • 1 1/2 l bulionu
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz, olej
  • Jaja poszetowe
  • 4 jajka
  • 200 ml ciemnego piwa typu porter
  • 50 ml octu białego winnego
Wskazówki
  1. Marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na dużych oczkach na jarzynówce. Warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną bulionu, smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy resztą bulionu gotujemy ok. 10 minut. Do warzyw dodajemy umyty szczaw i gotujemy ok. 10 minut. Hartujemy śmietanę (mieszamy ją z odrobiną gorącego wywaru), solimy i dodajemy do zupy, wszystko zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Ocet mieszamy z piwem i odrobiną wody. Wszystko zagotowujemy. Do powoli gotującego się płynu wlewamy pojedynczo jaja i gotujemy ok. 3 minut, tak żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Zupę podajemy na talerzu z jajkami i młodymi ziemniakami. Smacznego!