Spaghetti alla puttanesca

Ilość: 2 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min.

Spaghetti alla puttanesca to makaron dla zabieganych 🙂

Podstawowym założeniem tego dania jest jego prostota i szybkość przygotowania. Jeśli macie wszystkie składniki w domu, to obiad będzie gotowy w 20 minut. Tylko tyle potrzeba, by cieszyć się pysznym, pełnym aromatu makaronem.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • W dużym garnku gotujemy wodę, solimy, wkładamy makaron i gotujemy al dente.
  • W czasie w którym gotuje się makaron przygotowujemy sos. W głębokiej patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pokrojone fileciki anchois i smażymy dalej. Następnie dodajemy odcedzone pokrojone oliwki i smażymy dalej, na końcu dodajemy kapary i przyprawy: oregano i płatki chili. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą.
  • Do sosu wykładamy odcedzony makaron, mieszamy i podgrzewamy jeszcze około 2 minuty. Wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki i świeżo zmielony pieprzem. Smacznego!

Dodaj komentarz