Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca to makaron dla zabieganych :)
Podstawowym założeniem tego dania jest jego prostota i szybkość przygotowania. Jeśli macie wszystkie składniki w domu, to obiad będzie gotowy w 20 minut. Tylko tyle potrzeba, by cieszyć się pysznym, pełnym aromatu makaronem.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Składniki
-
2
tbsp
oliwy
-
1/2
cebuli
-
4
ząbki czosnku
-
4
fileciki anchois
-
1/2
cup
czarnych oliwek
-
2
tbsp
kaparów
-
1
tsp
oregano
-
1/2
tsp
płatków chili
-
1
puszka krojonych pomidorów
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
-
200
g
makaronu spaghetti
Wskazówki
-
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy, wkładamy makaron i gotujemy al dente.
-
W czasie w którym gotuje się makaron przygotowujemy sos. W głębokiej patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pokrojone fileciki anchois i smażymy dalej. Następnie dodajemy odcedzone pokrojone oliwki i smażymy dalej, na końcu dodajemy kapary i przyprawy: oregano i płatki chili. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą.
-
Do sosu wykładamy odcedzony makaron, mieszamy i podgrzewamy jeszcze około 2 minuty. Wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki i świeżo zmielony pieprzem. Smacznego!