Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca to makaron dla zabieganych :) Podstawowym założeniem tego dania jest jego prostota i szybkość przygotowania. Jeśli macie wszystkie składniki w domu, to obiad będzie gotowy w 20 minut. Tylko tyle potrzeba, by cieszyć się pysznym, pełnym aromatu makaronem.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Składniki
  • 2 tbsp oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 fileciki anchois
  • 1/2 cup czarnych oliwek
  • 2 tbsp kaparów
  • 1 tsp oregano
  • 1/2 tsp płatków chili
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 200 g makaronu spaghetti
Wskazówki
  1. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy, wkładamy makaron i gotujemy al dente.
  2. W czasie w którym gotuje się makaron przygotowujemy sos. W głębokiej patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pokrojone fileciki anchois i smażymy dalej. Następnie dodajemy odcedzone pokrojone oliwki i smażymy dalej, na końcu dodajemy kapary i przyprawy: oregano i płatki chili. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą.
  3. Do sosu wykładamy odcedzony makaron, mieszamy i podgrzewamy jeszcze około 2 minuty. Wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki i świeżo zmielony pieprzem. Smacznego!