Serowe knedle ze śliwkami

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 40 min.

Obiad na słodko 🙂 czemu nie? Knedle to dobry pomysł na jesienny obiad, gdy mamy dostęp do świeżych śliwek.

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje
  • Panierka
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Śliwki myjemy, osuszamy, nadkrajamy do połowy tak, aby usunąć pestkę i aby połówki śliwek pozostały złączone. W środek wsypujemy 1/4 łyżeczki cukru.
  • Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, jajka, cukier i rozpuszczone masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę (jeśli będzie potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle będą delikatniejsze i bardziej miękkie).
  • Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek o średnicy około 4 cm i ucinamy nożem kopytka o długości około 3 cm. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy dokładnie, formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę (porcje ciasta trzeba dostosować do wielkości śliwek).
  • W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut. Na patelni przygotowujemy panierkę – masło roztapiamy, dodajemy cukier puder i zrumieniamy na nim bułkę tartą. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy na patelnie z panierką, obtaczamy i podajemy. Smacznego!

Dodaj komentarz