Kategoria: Dania mączne
Sposób przyrządzenia: Gotowanie

Ilość:
4 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
20 min.
Czas całkowity:
40 min.
Obiad na słodko 🙂 czemu nie? Knedle to dobry pomysł na jesienny obiad, gdy mamy dostęp do świeżych śliwek.
Składniki
Dostosuj porcje
- Panierka
- Dodatkowo
Wskazówki
- Śliwki myjemy, osuszamy, nadkrajamy do połowy tak, aby usunąć pestkę i aby połówki śliwek pozostały złączone. W środek wsypujemy 1/4 łyżeczki cukru.
- Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, jajka, cukier i rozpuszczone masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę (jeśli będzie potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle będą delikatniejsze i bardziej miękkie).
- Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek o średnicy około 4 cm i ucinamy nożem kopytka o długości około 3 cm. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy dokładnie, formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę (porcje ciasta trzeba dostosować do wielkości śliwek).
-