Serowe knedle ze śliwkami

Obiad na słodko :) czemu nie? Knedle to dobry pomysł na jesienny obiad, gdy mamy dostęp do świeżych śliwek.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 300 g mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 2 jajka
  • 20 g masła
  • 2 tbsp cukru pudru
  • Panierka
  • 100 g masła
  • 2 tsp cukru pudru
  • 2-3 tbsp bułki tartej
  • Dodatkowo
  • śliwki
  • cukier
Wskazówki
  1. Śliwki myjemy, osuszamy, nadkrajamy do połowy tak, aby usunąć pestkę i aby połówki śliwek pozostały złączone. W środek wsypujemy 1/4 łyżeczki cukru.
  2. Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, jajka, cukier i rozpuszczone masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę (jeśli będzie potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle będą delikatniejsze i bardziej miękkie).
  3. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek o średnicy około 4 cm i ucinamy nożem kopytka o długości około 3 cm. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy dokładnie, formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę (porcje ciasta trzeba dostosować do wielkości śliwek).
  4. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut. Na patelni przygotowujemy panierkę – masło roztapiamy, dodajemy cukier puder i zrumieniamy na nim bułkę tartą. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy na patelnie z panierką, obtaczamy i podajemy. Smacznego!