Serowe knedle ze śliwkami
Obiad na słodko :) czemu nie? Knedle to dobry pomysł na jesienny obiad, gdy mamy dostęp do świeżych śliwek.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
-
500
g
twarogu śmietankowego
-
300
g
mąki pszennej
(+ do podsypania)
-
2
jajka
-
20
g
masła
-
2
tbsp
cukru pudru
Panierka
-
100
g
masła
-
2
tsp
cukru pudru
-
2-3
tbsp
bułki tartej
Dodatkowo
-
śliwki
-
cukier
Wskazówki
-
Śliwki myjemy, osuszamy, nadkrajamy do połowy tak, aby usunąć pestkę i aby połówki śliwek pozostały złączone. W środek wsypujemy 1/4 łyżeczki cukru.
-
Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, jajka, cukier i rozpuszczone masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę (jeśli będzie potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle będą delikatniejsze i bardziej miękkie).
-
Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek o średnicy około 4 cm i ucinamy nożem kopytka o długości około 3 cm. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy dokładnie, formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę (porcje ciasta trzeba dostosować do wielkości śliwek).
-
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut.
Na patelni przygotowujemy panierkę – masło roztapiamy, dodajemy cukier puder i zrumieniamy na nim bułkę tartą. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy na patelnie z panierką, obtaczamy i podajemy. Smacznego!