Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasta
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
1 godz. 30 min.
Czas całkowity:
2 godz.
Sernik smakuje wyśmienicie i sprawdzi się idealnie na świątecznym stole. Upieczony jest na spodzie z pierniczków, a masa twarogowa pachnie pomarańczami i przyprawą do piernika.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na spód
- Składniki na sernik
- Składniki na polewę
Wskazówki
- Pierniczki miksuj na drobno (można też włożyć je do grubego woreczka i rozbić wałkiem), dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy ciasteczkami.
- Do misy miksera przekładamy twaróg, dodajemy jajka, cukier, mąkę, proszek budyniowy, jogurt, przyprawę do piernika i skórkę z pomarańczy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ser na sód z pierniczków. Sernik pieczemy około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku aż ostygnie – przez tak około godzinę. Następnie wstawiamy go do lodówki najlepiej na całą noc.
-
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.