Schab po bałkańsku

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min.

Schab po bałkańsku to pyszna propozycja na obiad. Danie to można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać.

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Schab kroimy w plastry, a następnie w paseczki. Doprawiamy słodką papryką, chili, cząbrem, oregano, solą i pieprzem. Obtaczamy mięso w mące pszennej. W rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy mięso do czasu, aż się ładnie zarumieni.
  • Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Kolejno dodajemy posiekany drobno czosnek, pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy. aż nadmiar wody z pieczarek odparuje.
  • Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Po około 5 minutach smażenia dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dusimy całość pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ryżem. Smacznego!

Dodaj komentarz