Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku to pyszna propozycja na obiad. Danie to można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 500 g schabu bez kości
  • papryka słodka, chili, cząber, oregano, sól i pieprz
  • 1 tbsp mąki pszennej
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 3 papryki (użyłam szpiczastych w różnych kolorach)
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 2 puszki pomidorów bez skórki krojonych
Wskazówki
  1. Schab kroimy w plastry, a następnie w paseczki. Doprawiamy słodką papryką, chili, cząbrem, oregano, solą i pieprzem. Obtaczamy mięso w mące pszennej. W rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy mięso do czasu, aż się ładnie zarumieni.
  2. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Kolejno dodajemy posiekany drobno czosnek, pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy. aż nadmiar wody z pieczarek odparuje.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Po około 5 minutach smażenia dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dusimy całość pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ryżem. Smacznego!