Schab po bałkańsku
Schab po bałkańsku to pyszna propozycja na obiad. Danie to można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
500
g
schabu bez kości
-
papryka słodka, chili, cząber, oregano, sól i pieprz
-
1
tbsp
mąki pszennej
-
2
tbsp
oleju rzepakowego
-
1
cebula
-
2
ząbki czosnku
-
200
g
pieczarek
-
3
papryki
(użyłam szpiczastych w różnych kolorach)
-
2
duże ogórki kiszone
-
2
puszki pomidorów bez skórki krojonych
Wskazówki
-
Schab kroimy w plastry, a następnie w paseczki. Doprawiamy słodką papryką, chili, cząbrem, oregano, solą i pieprzem. Obtaczamy mięso w mące pszennej. W rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy mięso do czasu, aż się ładnie zarumieni.
-
Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Kolejno dodajemy posiekany drobno czosnek, pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy. aż nadmiar wody z pieczarek odparuje.
-
Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Po około 5 minutach smażenia dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dusimy całość pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ryżem. Smacznego!