Kategoria: Dania główne, Dania z wieprzowiny
Sposób przyrządzenia: Gotowanie
Ilość:
8 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz. 30 min.
Klasyczny Strogonow powstaje z mięsa wołowego, ale u mnie tym razem wariacja tego dania — schab a’la Strogonow.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Schab kroimy w cienkie paseczki, oprószamy mąką i podsmażamy na oleju rzepakowym w głębokim dużym rondlu, w którym będziemy gotować potrawę. Równolegle na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki obrane i pokrojone w plasterki. Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa, zalewamy wrzątkiem, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i dusimy na małym ogniu około 30 minut.
- Następnie dodajemy musztardę, przyprawy i dusimy kolejne 30 minut.
- Potem dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w paseczki i dusimy jeszcze 15 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!