Schab a’la Strogonow

Klasyczny Strogonow powstaje z mięsa wołowego, ale u mnie tym razem wariacja tego dania  —  schab a'la Strogonow.
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 90 minut
Składniki
  • 4 tbsp oleju rzepakowego
  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 tbsp mąki
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 l wody
  • 3 tbsp musztardy sarepskiej
  • 4 tbsp koncentratu pomidorowego
  • 4 ogórki kiszone
  • 200 g śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • Przyprawy: słodka papryka, chili, liść laurowy, ziele angielskie
Wskazówki
  1. Schab kroimy w cienkie paseczki, oprószamy mąką i podsmażamy na oleju rzepakowym w głębokim dużym rondlu, w którym będziemy gotować potrawę. Równolegle na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki obrane i pokrojone w plasterki. Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa, zalewamy wrzątkiem, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i dusimy na małym ogniu około 30 minut.
  2. Następnie dodajemy musztardę, przyprawy i dusimy kolejne 30 minut.
  3. Potem dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w paseczki i dusimy jeszcze 15 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!