Schab a’la Strogonow
Klasyczny Strogonow powstaje z mięsa wołowego, ale u mnie tym razem wariacja tego dania — schab a'la Strogonow.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
90
minut
Składniki
-
4
tbsp
oleju rzepakowego
-
1
kg
schabu bez kości
-
4
tbsp
mąki
-
500
g
pieczarek
-
2
cebule
-
2
l
wody
-
3
tbsp
musztardy sarepskiej
-
4
tbsp
koncentratu pomidorowego
-
4
ogórki kiszone
-
200
g
śmietany 18%
-
sól, pieprz
-
Przyprawy: słodka papryka, chili, liść laurowy, ziele angielskie
Wskazówki
-
Schab kroimy w cienkie paseczki, oprószamy mąką i podsmażamy na oleju rzepakowym w głębokim dużym rondlu, w którym będziemy gotować potrawę. Równolegle na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki obrane i pokrojone w plasterki. Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa, zalewamy wrzątkiem, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i dusimy na małym ogniu około 30 minut.
-
Następnie dodajemy musztardę, przyprawy i dusimy kolejne 30 minut.
-
Potem dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w paseczki i dusimy jeszcze 15 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!