Ilość:
3 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Sałatka z pieczonej papryki smakuje świetnie samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Składniki
Dostosuj porcje
- Sos
Wskazówki
- Strąki papryki podpiekamy na grillu lub w piekarniku przez około 15 minut. Piekarnik powinien być średnio nagrzany. Po wyjęciu z piekarnika paprykę przykrywamy folią i czekamy, aż wystygnie.
- Zimną paprykę obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w paseczki. Surową cebulę kroimy w półplasterki i dzielimy je na pierścienie. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Warzywa mieszamy w salaterce, polewamy olejem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy sałatkę oliwkami i pietruszką. Mieszamy jeszcze raz i podajemy. Smacznego!