Sałatka z pieczonej papryki
Sałatka z pieczonej papryki smakuje świetnie samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
2
zielone papryki
-
2
żółte papryki
-
2
czerwone papryki
-
2
cebule
-
2
ząbki czosnku
-
2
tbsp
posiekanej zielonej pietruszki
-
15
czarnych oliwek
Sos
-
3
tbsp
oleju z awokado
-
2
tbsp
soku z cytryny
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Strąki papryki podpiekamy na grillu lub w piekarniku przez około 15 minut. Piekarnik powinien być średnio nagrzany. Po wyjęciu z piekarnika paprykę przykrywamy folią i czekamy, aż wystygnie.
-
Zimną paprykę obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w paseczki. Surową cebulę kroimy w półplasterki i dzielimy je na pierścienie. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Warzywa mieszamy w salaterce, polewamy olejem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy sałatkę oliwkami i pietruszką. Mieszamy jeszcze raz i podajemy. Smacznego!