Sałatka z pieczonej papryki

Sałatka z pieczonej papryki smakuje świetnie samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 2 zielone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 tbsp posiekanej zielonej pietruszki
  • 15 czarnych oliwek
  • Sos
  • 3 tbsp oleju z awokado
  • 2 tbsp soku z cytryny
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Strąki papryki podpiekamy na grillu lub w piekarniku przez około 15 minut. Piekarnik powinien być średnio nagrzany. Po wyjęciu z piekarnika paprykę przykrywamy folią i czekamy, aż wystygnie.
  2. Zimną paprykę obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w paseczki. Surową cebulę kroimy w półplasterki i dzielimy je na pierścienie. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Warzywa mieszamy w salaterce, polewamy olejem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy sałatkę oliwkami i pietruszką. Mieszamy jeszcze raz i podajemy. Smacznego!