Sałatka z brokułem

Ilość: 2 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 10 min. Przyrządzanie: 15 min. Czas całkowity: 25 min.

Pyszna, kolorowa sałatka, idealna na kolacje ze znajomymi i świetna na lunch do pracy.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje
  • Sos jogurtowo-czosnkowy

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Zaczynamy od ugotowania brokuła i jajek. Brokuła myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy trzon, dzielimy na różyczki. Gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą około 5 minut. Brokuł musi być jędrny, nie można go rozgotować. Ugotowane różyczki wykładamy na durszlak i odstawiamy do przestudzenia. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo (10 minut). Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki i odkładamy do przestudzenia.
  • W czasie kiedy brokuły i jaja się studzą, kroimy na ósemki pomidory, a ser sałatkowy w centymetrową kostkę. W miseczce przygotowujemy sos: łączymy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Przygotowujemy miskę w której będziemy serwować sałatkę i układamy w niej na przemian wszystkie składniki: brokuły, jajka, pomidory, ser. Całość polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego!

Dodaj komentarz