Sałatka z brokułem
Pyszna, kolorowa sałatka, idealna na kolacje ze znajomymi i świetna na lunch do pracy.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
25
minut
Składniki
-
1
brokuł
-
2
pomidory malinowe
-
4
jajka
-
150
g
Ser Favita sałatkowo-kanapkowy
Sos jogurtowo-czosnkowy
-
200
ml
jogurtu naturalnego
-
2
tbsp
majonezu
-
4
ząbki czosnku
-
1
tbsp
soku z cytryny
-
sól, pieprz, listki bazylii
Wskazówki
-
Zaczynamy od ugotowania brokuła i jajek. Brokuła myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy trzon, dzielimy na różyczki. Gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą około 5 minut. Brokuł musi być jędrny, nie można go rozgotować. Ugotowane różyczki wykładamy na durszlak i odstawiamy do przestudzenia. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo (10 minut). Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki i odkładamy do przestudzenia.
-
W czasie kiedy brokuły i jaja się studzą, kroimy na ósemki pomidory, a ser sałatkowy w centymetrową kostkę.
W miseczce przygotowujemy sos: łączymy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
-
Przygotowujemy miskę w której będziemy serwować sałatkę i układamy w niej na przemian wszystkie składniki: brokuły, jajka, pomidory, ser. Całość polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego!