Sałatka z brokułem

Pyszna, kolorowa sałatka, idealna na kolacje ze znajomymi i świetna na lunch do pracy.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 25 minut
Składniki
  • 1 brokuł
  • 2 pomidory malinowe
  • 4 jajka
  • 150 g Ser Favita sałatkowo-kanapkowy
  • Sos jogurtowo-czosnkowy
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 tbsp majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 tbsp soku z cytryny
  • sól, pieprz, listki bazylii
Wskazówki
  1. Zaczynamy od ugotowania brokuła i jajek. Brokuła myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy trzon, dzielimy na różyczki. Gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą około 5 minut. Brokuł musi być jędrny, nie można go rozgotować. Ugotowane różyczki wykładamy na durszlak i odstawiamy do przestudzenia. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo (10 minut). Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki i odkładamy do przestudzenia.
  2. W czasie kiedy brokuły i jaja się studzą, kroimy na ósemki pomidory, a ser sałatkowy w centymetrową kostkę. W miseczce przygotowujemy sos: łączymy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Przygotowujemy miskę w której będziemy serwować sałatkę i układamy w niej na przemian wszystkie składniki: brokuły, jajka, pomidory, ser. Całość polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego!