Kategoria: Dania główne, Dania z wieprzowiny
Sposób przyrządzenia: Gotowanie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
40 min.
Czas całkowity:
1 godz. 10 min.
Prawie jak gołąbki, tylko bez kapusty 😉 Prosta w przygotowaniu i pyszna.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Zaczynamy od ugotowaniu ryżu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- W dużej misce mieszamy wszystkie składniki rolady: ugotowany ryż, mięso mielone, cebulę, czosnek, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy.
- Rozkładamy duży kawałek folii aluminiowej i układamy na nim masę mięsno-ryżową formując wałek. Owijamy roladę folią i mocno zaciskamy końce, aby podczas gotowania do środka nie dostała się woda. W dużym naczyniu gotujemy wodę. Wkładamy roladę i gotujemy na małym ogniu około 60 minut.
- Gotową roladę układamy na półmisku, kroimy w grube plastry. Smacznego!
Notatki
Najczęściej podaję tę roladę z pikantnym sosem. Wystarczy poddusić w rondlu kilka oskórowanych pokrojonych w kostkę pomidorów, cukinię, cebulę i czosnek. Doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.