Gotowana rolada z ryżu i wieprzowiny

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 40 min. Czas całkowity: 1 godz. 10 min.

Prawie jak gołąbki, tylko bez kapusty 😉 Prosta w przygotowaniu i pyszna.

Składniki

0/6 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Zaczynamy od ugotowaniu ryżu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • W dużej misce mieszamy wszystkie składniki rolady: ugotowany ryż, mięso mielone, cebulę, czosnek, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy.
  • Rozkładamy duży kawałek folii aluminiowej i układamy na nim masę mięsno-ryżową formując wałek. Owijamy roladę folią i mocno zaciskamy końce, aby podczas gotowania do środka nie dostała się woda. W dużym naczyniu gotujemy wodę. Wkładamy roladę i gotujemy na małym ogniu około 60 minut.
  • Gotową roladę układamy na półmisku, kroimy w grube plastry. Smacznego!

Notatki

Najczęściej podaję tę roladę z pikantnym sosem. Wystarczy poddusić w rondlu kilka oskórowanych pokrojonych w kostkę pomidorów, cukinię, cebulę i czosnek. Doprawić ostrą papryką, solą i  pieprzem.

Dodaj komentarz