Gotowana rolada z ryżu i wieprzowiny

Prawie jak gołąbki, tylko bez kapusty ;) Prosta w przygotowaniu i pyszna.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
  • 500 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki)
  • 1 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cup ryżu
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz, papryka, majeranek, natka pietruszki
Wskazówki
  1. Zaczynamy od ugotowaniu ryżu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki rolady: ugotowany ryż, mięso mielone, cebulę, czosnek, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy.
  3. Rozkładamy duży kawałek folii aluminiowej i układamy na nim masę mięsno-ryżową formując wałek. Owijamy roladę folią i mocno zaciskamy końce, aby podczas gotowania do środka nie dostała się woda. W dużym naczyniu gotujemy wodę. Wkładamy roladę i gotujemy na małym ogniu około 60 minut.
  4. Gotową roladę układamy na półmisku, kroimy w grube plastry. Smacznego!
Notatki

Najczęściej podaję tę roladę z pikantnym sosem. Wystarczy poddusić w rondlu kilka oskórowanych pokrojonych w kostkę pomidorów, cukinię, cebulę i czosnek. Doprawić ostrą papryką, solą i  pieprzem.