Zaczynamy od ugotowaniu ryżu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki rolady: ugotowany ryż, mięso mielone, cebulę, czosnek, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy.
Rozkładamy duży kawałek folii aluminiowej i układamy na nim masę mięsno-ryżową formując wałek. Owijamy roladę folią i mocno zaciskamy końce, aby podczas gotowania do środka nie dostała się woda. W dużym naczyniu gotujemy wodę. Wkładamy roladę i gotujemy na małym ogniu około 60 minut.
Gotową roladę układamy na półmisku, kroimy w grube plastry. Smacznego!
Notatki
Najczęściej podaję tę roladę z pikantnym sosem. Wystarczy poddusić w rondlu kilka oskórowanych pokrojonych w kostkę pomidorów, cukinię, cebulę i czosnek. Doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.