Ilość:
16 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
2 godz.
Czas całkowity:
2 godz. 30 min.
Nie ma nic lepszego niż domowe rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi mniam 🙂 Uwielbiam je jeść, gdy są jeszcze lekko ciepłe.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- W szklance z ciepły mlekiem rozpuszczamy drożdże. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, jajko i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1h. Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła. Za pomocą noża kroimy podłużne trójkąty. Z każdego koła ma wyjść osiem trójkątów. U podstawy nakładamy powidła, zakrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy, aby nadzienie nie miało wypłynąć ze środka podczas pieczenia. Rogaliki zwijaj od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce.
-