Ramen

Ilość: 3 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 6 godz. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 6 godz. 30 min.

Rāmen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz, wymyśla własną recepturę, a to jest moja 🙂

Składniki

0/16 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na bulion
  • Dodatki

Wskazówki

0/2 Wskazówki
  • Do dużego garnka wkładamy kości na bulion, zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy z wierzchu szumowiny. Dodajemy cebulę w łupinach przekrojoną na pół, marchewkę, czosnek i imbir. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez około 5 godzin. Po tym czasie dodajemy grzyby shitake i gotujemy jeszcze godzinę. Bulion przecedzamy doprawiamy do smaku sosem sojowym i opcjonalnie pastą miso.
  • Do miski wkładamy makaron ramen - wcześniej ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalewamy go bulionem i układamy dodatki: pieczoną wołowinę, ugotowane na miękko jajko, glony nori, ugotowany w bulionie grzyby shitake, posypujemy dymką i sezamem. Smacznego!

Dodaj komentarz