Ramen
Rāmen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz, wymyśla własną recepturę, a to jest moja :)
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
360
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
390
minut
Składniki
Składniki na bulion
-
1/2
kg
korpusów z kurczaka
-
1/2
kg
wołowiny - szponder z kością
-
2
cebule
-
2
marchewki
-
4
ząbki czosnku
-
5
cm korzeń imbiru
-
30
g
suszonych grzybów shitake
-
sos sojowy
-
pasta miso
(opcjonalnie)
Dodatki
-
600
g
makaronu ramen
-
pieczona wołowina
-
3
jajka ugotowane na miękko
-
prasowane glony nori
-
dymka
-
nasiona sezamu
-
olej sezamowy
(opcjonalnie)
Wskazówki
-
Do dużego garnka wkładamy kości na bulion, zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy z wierzchu szumowiny. Dodajemy cebulę w łupinach przekrojoną na pół, marchewkę, czosnek i imbir. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez około 5 godzin. Po tym czasie dodajemy grzyby shitake i gotujemy jeszcze godzinę. Bulion przecedzamy doprawiamy do smaku sosem sojowym i opcjonalnie pastą miso.
-
Do miski wkładamy makaron ramen - wcześniej ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalewamy go bulionem i układamy dodatki: pieczoną wołowinę, ugotowane na miękko jajko, glony nori, ugotowany w bulionie grzyby shitake, posypujemy dymką i sezamem. Smacznego!