Ramen

Rāmen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz, wymyśla własną recepturę, a to jest moja :)
  • Trudność: Łatwa
  • Sposób przyrządzenia:
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 360 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 390 minut
Składniki
    Składniki na bulion
  • 1/2 kg korpusów z kurczaka
  • 1/2 kg wołowiny - szponder z kością
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cm korzeń imbiru
  • 30 g suszonych grzybów shitake
  • sos sojowy
  • pasta miso (opcjonalnie)
  • Dodatki
  • 600 g makaronu ramen
  • pieczona wołowina
  • 3 jajka ugotowane na miękko
  • prasowane glony nori
  • dymka
  • nasiona sezamu
  • olej sezamowy (opcjonalnie)
Wskazówki
  1. Do dużego garnka wkładamy kości na bulion, zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy z wierzchu szumowiny. Dodajemy cebulę w łupinach przekrojoną na pół, marchewkę, czosnek i imbir. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez około 5 godzin. Po tym czasie dodajemy grzyby shitake i gotujemy jeszcze godzinę. Bulion przecedzamy doprawiamy do smaku sosem sojowym i opcjonalnie pastą miso.
  2. Do miski wkładamy makaron ramen - wcześniej ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalewamy go bulionem i układamy dodatki: pieczoną wołowinę, ugotowane na miękko jajko, glony nori, ugotowany w bulionie grzyby shitake, posypujemy dymką i sezamem. Smacznego!