Placki na kefirze z jabłkami

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 40 min.

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje
  • Opcjonalnie: cukier puder, dżem, syrop klonowy, bita śmietana, owoce

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • W dużej misce ubijamy za pomocą miksera jajka z cukrem, dodajemy kefir i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy na wolnych obrotach, aż powstanie gładkie ciasto, gęste jak śmietana.
  • Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta.
  • Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, nakładamy ciasto za pomocą łyżki, formując kształtne placuszki. Smażymy na małym ogniu z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Dodaj komentarz