Placki na kefirze z jabłkami

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 500 g kefiru
  • 2 jajka
  • 2 tbsp cukier
  • 1 1/2 cup mąki pszennej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • Opcjonalnie: cukier puder, dżem, syrop klonowy, bita śmietana, owoce
Wskazówki
  1. W dużej misce ubijamy za pomocą miksera jajka z cukrem, dodajemy kefir i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy na wolnych obrotach, aż powstanie gładkie ciasto, gęste jak śmietana.
  2. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta.
  3. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, nakładamy ciasto za pomocą łyżki, formując kształtne placuszki. Smażymy na małym ogniu z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!