Placki na kefirze z jabłkami
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
-
500
g
kefiru
-
2
jajka
-
2
tbsp
cukier
-
1 1/2
cup
mąki pszennej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
3
jabłka
-
olej rzepakowy
(do smażenia)
Opcjonalnie: cukier puder, dżem, syrop klonowy, bita śmietana, owoce
Wskazówki
-
W dużej misce ubijamy za pomocą miksera jajka z cukrem, dodajemy kefir i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy na wolnych obrotach, aż powstanie gładkie ciasto, gęste jak śmietana.
-
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta.
-
Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, nakładamy ciasto za pomocą łyżki, formując kształtne placuszki. Smażymy na małym ogniu z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!