Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
20 min.
Czas całkowity:
40 min.
Składniki
Dostosuj porcje
- Opcjonalnie: cukier puder, dżem, syrop klonowy, bita śmietana, owoce
Wskazówki
- W dużej misce ubijamy za pomocą miksera jajka z cukrem, dodajemy kefir i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy na wolnych obrotach, aż powstanie gładkie ciasto, gęste jak śmietana.
- Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta.
- Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, nakładamy ciasto za pomocą łyżki, formując kształtne placuszki. Smażymy na małym ogniu z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!