Ilość:
5 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
1 godz. 30 min.
Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować wiele rożnych potraw.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Cukinię i marchewkę obieramy ze skórki. Warzywa i żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużej miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobniutką kosteczkę, żółtka i bułkę tartą. Mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z pozostałymi składnikami. Na końcu doprawiamy sola i pieprzem.
- Pasztet pieczemy w podłużnej formie keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200°C z termoobiegiem, około 1 godziny. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!