Pasztet z cukinii

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować wiele rożnych potraw.
Porcje: 5 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 90 minut
Składniki
  • 1 1/2 cup cukinii (bez skórki)
  • 1 cup bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 200 g sera żółtego
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
Wskazówki
  1. Cukinię i marchewkę obieramy ze skórki. Warzywa i żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużej miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobniutką kosteczkę, żółtka i bułkę tartą. Mieszamy.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z pozostałymi składnikami. Na końcu doprawiamy sola i pieprzem.
  3. Pasztet pieczemy w podłużnej formie keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200°C z termoobiegiem, około 1 godziny. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!