Pasztet z cukinii
Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować wiele rożnych potraw.
Porcje:
5
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
90
minut
Składniki
-
1 1/2
cup
cukinii
(bez skórki)
-
1
cup
bułki tartej
-
1
cebula
-
1
marchewka
-
200
g
sera żółtego
-
4
jajka
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
(opcjonalnie)
Wskazówki
-
Cukinię i marchewkę obieramy ze skórki. Warzywa i żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużej miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobniutką kosteczkę, żółtka i bułkę tartą. Mieszamy.
-
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z pozostałymi składnikami. Na końcu doprawiamy sola i pieprzem.
-
Pasztet pieczemy w podłużnej formie keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200°C z termoobiegiem, około 1 godziny. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!