Ilość:
6 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
50 min.
Czas całkowity:
1 godz. 10 min.
Na wielkanocnym stole królują jajka i pasztety. Ja dziś proponuję wegetariańską wersję – pasztet jajeczny z porem i chrzanem.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Pora kroimy w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy pora. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Jajka ugotowane na twardo kroimy w kosteczkę.
- W dużej misce łączymy surowe jajka z serkiem almette i chrzanem. Następnie dodajemy usmażonego pora, pokrojone jajka, kaszę manę i wszystko mieszamy. Na końcu masę doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy olejem. Do formy wykładamy masę jajeczną i wyrównujemy.
-
Notatki
Użyłam małej keksówki 12x26. Jeżeli nie lubicie chrzanu możecie go pominąć i użyć np. Almette z ziołami i dodatkowo dodać do masy jajecznej koperek lub pietruszkę.