Kategoria: Desery, Walentynki
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Gotowanie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
6 godz.
Czas całkowity:
6 godz. 30 min.
Wykwintne połączenie wina musującego, słodkiej śmietanki i owoców. Taki deser z pewnością zaskoczy Twoich gości!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Panna cotta
- Galaretka
- Bita śmietana
- Dodatkowo owoce, w sezonie polecam truskawki, ale świetnie też sprawdzą się maliny lub mango.
Wskazówki
- Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Przelewamy masę do kieliszków i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
- Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wrzątku i mieszamy, aby się rozpuściła. Prosecco wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
- Wystudzoną galaretkę z prosecco wlewamy do kieliszków z panna cottą, dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Możemy to zrobić na dwa razy, wtedy owoce nie bedą tylko na powierzchni, ale i w środku galaretki.
- Tuż przed podaniem deser dekorujemy owocami i bitą śmietaną. Smacznego!