Kategoria: Dania mączne, Desery, Śniadania
Ilość:
3 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
1 godz.
Dzisiaj propozycja dla małych i dużych łasuchów – naleśniki a’la Bounty. Czekoladowe naleśniki z kokosowym kremem to pyszny pomysł na śniadanie, obiad lub podwieczorek.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na krem
- Składniki na ciasto naleśnikowe
- Dodatkowo
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania kremu. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budyń. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy mieszankę, wiórki kokosowe i ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez chwile. Budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimny budyń miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Odstawiamy.
- Ubijamy mąkę z jajkami, mlekiem i wodą, dodajemy olej. Dokładnie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy naleśniki na patelni bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron, mniej więcej przez minutę.
- Smarujemy naleśniki kremem i zwijamy w rulonik. Podajemy polane rozpuszczoną mleczną czekoladą. Smacznego!