Naleśniki a’la Bounty
Dzisiaj propozycja dla małych i dużych łasuchów - naleśniki a'la Bounty. Czekoladowe naleśniki z kokosowym kremem to pyszny pomysł na śniadanie, obiad lub podwieczorek.
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
60
minut
Składniki
Składniki na krem
-
1
budyń kokosowy lub śmietankowy
-
500
ml
mleka
(do przygotowania budyniu)
-
2
tbsp
cukru
(do przygotowania budyniu)
-
4
tbsp
wiórków kokosowych
(lub więcej ;))
-
250
g
serka mascarpone
-
2
tbsp
cukru pudru
Składniki na ciasto naleśnikowe
-
3/4
cup
mąki pszennej
-
2
tbsp
kakao
-
1/2
cup
wody gazowanej
-
1/2
cup
mleka
-
50
ml
oleju rzepakowego
Dodatkowo
-
rozpuszczona mleczna czekolada
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania kremu. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budyń. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy mieszankę, wiórki kokosowe i ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez chwile. Budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimny budyń miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Odstawiamy.
-
Ubijamy mąkę z jajkami, mlekiem i wodą, dodajemy olej. Dokładnie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy naleśniki na patelni bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron, mniej więcej przez minutę.
-
Smarujemy naleśniki kremem i zwijamy w rulonik. Podajemy polane rozpuszczoną mleczną czekoladą. Smacznego!