Naleśniki a’la Bounty

Dzisiaj propozycja dla małych i dużych łasuchów -  naleśniki a'la Bounty. Czekoladowe naleśniki z kokosowym kremem to pyszny pomysł na śniadanie, obiad lub podwieczorek.
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
    Składniki na krem
  • 1 budyń kokosowy lub śmietankowy
  • 500 ml mleka (do przygotowania budyniu)
  • 2 tbsp cukru (do przygotowania budyniu)
  • 4 tbsp wiórków kokosowych (lub więcej ;))
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tbsp cukru pudru
  • Składniki na ciasto naleśnikowe
  • 3/4 cup mąki pszennej
  • 2 tbsp kakao
  • 1/2 cup wody gazowanej
  • 1/2 cup mleka
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • Dodatkowo
  • rozpuszczona mleczna czekolada
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania kremu. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budyń. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy mieszankę, wiórki kokosowe i ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez chwile. Budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimny budyń miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Odstawiamy.
  2. Ubijamy mąkę z jajkami, mlekiem i wodą, dodajemy olej. Dokładnie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy naleśniki na patelni bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron, mniej więcej przez minutę.
  3. Smarujemy naleśniki kremem i zwijamy w rulonik. Podajemy polane rozpuszczoną mleczną czekoladą. Smacznego!