Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasteczka
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 40 min.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
1 godz. 40 min.
Jak Święta, to korzenne smaki! Może zamiast piernika w tym roku zrobisz takie małe pyszności pachnące cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem. Powidła śliwkowe i czekolada dodatkowo jeszcze podkręcają te smaki.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Ganasz
- Dodatkowo
Wskazówki
- Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
- W dużej misce ubijamy jajka z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy powidła, mleko i ostudzone, rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę orzechową, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Blachę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami. Gotową masę nakładamy łyżką do 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowujemy ganasz. Śmietankę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia, następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy ganasz, aby wystygł i zgęstniał.
- Wystudzone babeczki szprycujemy powidłami śliwkowymi za pomocą rękawa cukierniczego z długą cienką końcówką. Następnie umieszczamy ganasz w rękawie z końcówką do dekorowania i ozdabiamy wierzch babeczek. Dodatkowo można udekorować masę czekoladową ozdobami cukrowymi i czekoladowymi. Smacznego!