Mazurek kokosowy vege

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 50 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz. 20 min.

Wielkanoc bez mazurka nie może się odbyć! Długo hitem był mazurek chałwowy, dzisiaj do grona ulubieńców dołącza mazurek kokosowy.

Składniki

0/14 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Składniki na masę kokosową
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je. Masa powinna być klejąca. Jeśli jest zbyt sucha, należy dodać odrobinę napoju sojowego. Okrągłą formę wylepiamy ciastem wraz z bokami wilgotnymi dłońmi i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175˚C przez około 15 minut. Studzimy.
  • Do rondla wkładamy mleczko kokosowe, cukier, wiórki kokosowe i stawiamy na ogniu. Gdy się zagotuje wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w napoju sojowy. Gotujemy chwile, aż masa zgęstnieje.
  • Na ostudzony spód wykładamy powidła, a następnie masę kokosową. Ciasto chłodzimy przez noc. Przed podaniem dekorujemy owocami, płatkami migdałowymi, czekoladowymi jajeczkami i miętą. Smacznego!

Dodaj komentarz