Kategoria: Wielkanoc
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Gotowanie
Ilość:
8 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 50 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
1 godz. 20 min.
Wielkanoc bez mazurka nie może się odbyć! Długo hitem był mazurek chałwowy, dzisiaj do grona ulubieńców dołącza mazurek kokosowy.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Składniki na masę kokosową
- Dodatkowo
Wskazówki
- W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je. Masa powinna być klejąca. Jeśli jest zbyt sucha, należy dodać odrobinę napoju sojowego. Okrągłą formę wylepiamy ciastem wraz z bokami wilgotnymi dłońmi i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175˚C przez około 15 minut. Studzimy.
- Do rondla wkładamy mleczko kokosowe, cukier, wiórki kokosowe i stawiamy na ogniu. Gdy się zagotuje wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w napoju sojowy. Gotujemy chwile, aż masa zgęstnieje.
-