Mazurek kokosowy vege

Wielkanoc bez mazurka nie może się odbyć! Długo hitem był mazurek chałwowy, dzisiaj do grona ulubieńców dołącza mazurek kokosowy.
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 50 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g miodu
  • 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 tbsp napoju sojowego
  • 1 tsp ekstraktu waniliowego
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Składniki na masę kokosową
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 1/3 cup napoju sojowego
  • 2 tbsp mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo
  • powidła śliwkowe (300 g)
  • owoce, płatki migdałowe, jajeczka czekoladowe
Wskazówki
  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je. Masa powinna być klejąca. Jeśli jest zbyt sucha, należy dodać odrobinę napoju sojowego. Okrągłą formę wylepiamy ciastem wraz z bokami wilgotnymi dłońmi i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175˚C przez około 15 minut. Studzimy.
  2. Do rondla wkładamy mleczko kokosowe, cukier, wiórki kokosowe i stawiamy na ogniu. Gdy się zagotuje wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w napoju sojowy. Gotujemy chwile, aż masa zgęstnieje.
  3. Na ostudzony spód wykładamy powidła, a następnie masę kokosową. Ciasto chłodzimy przez noc. Przed podaniem dekorujemy owocami, płatkami migdałowymi, czekoladowymi jajeczkami i miętą. Smacznego!