Mazurek kokosowy vege
Wielkanoc bez mazurka nie może się odbyć! Długo hitem był mazurek chałwowy, dzisiaj do grona ulubieńców dołącza mazurek kokosowy.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
50
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
80
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
220
g
mąki pszennej
-
100
g
mąki ziemniaczanej
-
100
g
miodu
-
100
g
rozpuszczonego oleju kokosowego
-
2
tbsp
napoju sojowego
-
1
tsp
ekstraktu waniliowego
-
1
tsp
proszku do pieczenia
Składniki na masę kokosową
-
1
puszka mleczka kokosowego
(400 g)
-
50
g
wiórków kokosowych
-
50
g
cukru
-
1/3
cup
napoju sojowego
-
2
tbsp
mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
-
powidła śliwkowe
(300 g)
-
owoce, płatki migdałowe, jajeczka czekoladowe
Wskazówki
-
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je. Masa powinna być klejąca. Jeśli jest zbyt sucha, należy dodać odrobinę napoju sojowego. Okrągłą formę wylepiamy ciastem wraz z bokami wilgotnymi dłońmi i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175˚C przez około 15 minut. Studzimy.
-
Do rondla wkładamy mleczko kokosowe, cukier, wiórki kokosowe i stawiamy na ogniu. Gdy się zagotuje wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w napoju sojowy. Gotujemy chwile, aż masa zgęstnieje.
-
Na ostudzony spód wykładamy powidła, a następnie masę kokosową. Ciasto chłodzimy przez noc. Przed podaniem dekorujemy owocami, płatkami migdałowymi, czekoladowymi jajeczkami i miętą. Smacznego!