Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
8 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
35 min.
Czas całkowity:
55 min.
Ciasto jest puszyste i wilgotne, a do tego bardzo szybko się je robi.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Składniki na masę
- Do ozdoby: wstążki z marchewki ugotowane w wodzie z cukrem, orzechy, migdały, morele
Wskazówki
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Dodajemy olej, ekstrakt z wanilii, a następnie wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników, wymieszane i przesiane.
- Jabłko i marchewki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką, do połączenia wszystkich składników.
- Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 175°C z termoobiegiem około 35 minut. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
- Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo cukier puder i serek mascarpone, aż powstanie jednolita gładka masa.
-
Notatki
Ciasto piekłam w tortownicy 24 cm.