Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz. 10 min.
Przyrządzanie:
45 min.
Czas całkowity:
1 godz. 55 min.
Ciasto jak u mamy 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Farsz
Wskazówki
- W dużej misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy posiekane masło, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto.
- 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, pozostałą część ciasta chłodzimy około 30 minut w lodówce, po czym rozwałkowujemy je na prostokątny placek i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wiśnie posypujemy mąką ziemniaczaną i cynamonem, mieszamy i umieszczamy na przygotowanym cieście. Zamrożony kawałek ciasta ścieramy na grubej tarce i posypujemy nim wierzch placka.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i pieczemy około 40-45 minut. Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24x30.