Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 2 godz.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
3 godz.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto kruche
- Beza
- Dodatkowo
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka, cukry i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcza i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.
- Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 1-2 centymetrowe kawałeczki. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozkładamy równomiernie i dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15-20 min.
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, a na niego masę białkową, którą posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy je jeszcze 15-20 minut w temperaturze 180°C, następnie wyłączamy piekarnik, ale ciasto pozostawiamy w nim jeszcze na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!