Kopytka z gulaszem

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 2 godz.

To danie cieszy się popularnością chyba w każdym polskim domu, ale u każdej gospodyni smakuje trochę inaczej. Sprawdź mój przepis i daj znać czy smakowało 🙂

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Gulasz
  • Kopytka

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy solą, pieprzem i mąką. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, smażymy mięso. Do tego samego garnka dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, listki laurowe, sproszkowane papryki słodką i ostrą i majeranek. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i podlewamy mięso z warzywami. Gulasz dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około godziny), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe. Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę ciasta, którą kroimy na cztery części. Z każdego kawałka robimy długi wałek i kroimy go nożem po ukosie, aby powstały kopytka. W dużym garnku nastawiamy wodę z solą, na gotującą się wodę wrzucamy kopytka, od momentu wypłynięcia gotujemy kilka minut i wyławiamy łyżką cedzakową.
  • Kopytka podajemy z gulaszem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Dodaj komentarz