Kopytka z gulaszem

To danie cieszy się popularnością chyba w każdym polskim domu, ale u każdej gospodyni smakuje trochę inaczej. Sprawdź mój przepis i daj znać czy smakowało :)
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 120 minut
Składniki
    Gulasz
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 tbsp mąki
  • 2 tbsp przecieru pomidorowego
  • 2 cup wody
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
  • 3 tbsp oleju
  • Kopytka
  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 jajko
  • 1 tsp soli
  • 9 tbsp mąki pszennej czubatych (Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków. Bywają rzadsze lub bardziej sypkie odmiany. Być może do masy będzie trzeba dodać odrobinę więcej lub mniej mąki. Nie należy dodawać jej za dużo, bo kopytka będą twarde.)
Wskazówki
  1. Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy solą, pieprzem i mąką. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, smażymy mięso. Do tego samego garnka dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, listki laurowe, sproszkowane papryki słodką i ostrą i majeranek. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i podlewamy mięso z warzywami. Gulasz dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około godziny), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe. Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę ciasta, którą kroimy na cztery części. Z każdego kawałka robimy długi wałek i kroimy go nożem po ukosie, aby powstały kopytka. W dużym garnku nastawiamy wodę z solą, na gotującą się wodę wrzucamy kopytka, od momentu wypłynięcia gotujemy kilka minut i wyławiamy łyżką cedzakową.
  3. Kopytka podajemy z gulaszem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!