Kategoria: Dania z wieprzowiny
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
2 godz.
To danie cieszy się popularnością chyba w każdym polskim domu, ale u każdej gospodyni smakuje trochę inaczej. Sprawdź mój przepis i daj znać czy smakowało 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
-
Gulasz
- Kopytka
Wskazówki
- Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy solą, pieprzem i mąką. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, smażymy mięso. Do tego samego garnka dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, listki laurowe, sproszkowane papryki słodką i ostrą i majeranek. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i podlewamy mięso z warzywami. Gulasz dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około godziny), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe. Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę ciasta, którą kroimy na cztery części. Z każdego kawałka robimy długi wałek i kroimy go nożem po ukosie, aby powstały kopytka. W dużym garnku nastawiamy wodę z solą, na gotującą się wodę wrzucamy kopytka, od momentu wypłynięcia gotujemy kilka minut i wyławiamy łyżką cedzakową.
- Kopytka podajemy z gulaszem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!