Kluski leniwe dyniowe

Ilość: 3 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min.

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Stawiamy na ogniu duży garnek z osoloną wodą.
  • Wszystkie składniki: purre dyniowe, twaróg, mąkę i jajka wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Na oprószonym mąką blacie formujemy wałeczki ciasta i kroimy je na ukośne kluski. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
  • W trakcie gdy gotują się leniwe, prażymy orzechy laskowe na suchej patelni, następnie dodajemy masło, miód i kilka listków świeżej szałwii. Leniwe podajemy okraszone szałwiowym masłem z miodem, posypane orzechami. Smacznego!

Notatki

Puree z dyni

1 niedużą dynię (ja użyłam hokkaido) umyć, przekroić na ćwiartki, wydrążyć środek i obrać ze skórki. Pokroić na plasterki i piec w piekarniku około 30 min w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu zmiksować blenderem na puree. Masę dyniową można przechowywać w lodówce około 3 dni.

Dodaj komentarz