Kategoria: Dania główne, Dania mączne
Sposób przyrządzenia: Gotowanie
Ilość:
3 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Stawiamy na ogniu duży garnek z osoloną wodą.
- Wszystkie składniki: purre dyniowe, twaróg, mąkę i jajka wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Na oprószonym mąką blacie formujemy wałeczki ciasta i kroimy je na ukośne kluski. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
- W trakcie gdy gotują się leniwe, prażymy orzechy laskowe na suchej patelni, następnie dodajemy masło, miód i kilka listków świeżej szałwii. Leniwe podajemy okraszone szałwiowym masłem z miodem, posypane orzechami. Smacznego!
Notatki
Puree z dyni 1 niedużą dynię (ja użyłam hokkaido) umyć, przekroić na ćwiartki, wydrążyć środek i obrać ze skórki. Pokroić na plasterki i piec w piekarniku około 30 min w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu zmiksować blenderem na puree. Masę dyniową można przechowywać w lodówce około 3 dni.