Kluski leniwe dyniowe

Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 400 g puree z pieczonej dyni
  • 400 g mąki pszennej
  • 600 g półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 4 tbsp masła
  • 1 tbsp miodu
  • orzechy laskowe
  • listki szałwii
Wskazówki
  1. Stawiamy na ogniu duży garnek z osoloną wodą.
  2. Wszystkie składniki: purre dyniowe, twaróg, mąkę i jajka wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Na oprószonym mąką blacie formujemy wałeczki ciasta i kroimy je na ukośne kluski. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
  3. W trakcie gdy gotują się leniwe, prażymy orzechy laskowe na suchej patelni, następnie dodajemy masło, miód i kilka listków świeżej szałwii. Leniwe podajemy okraszone szałwiowym masłem z miodem, posypane orzechami. Smacznego!
Notatki

Puree z dyni 1 niedużą dynię (ja użyłam hokkaido) umyć, przekroić na ćwiartki, wydrążyć środek i obrać ze skórki. Pokroić na plasterki i piec w piekarniku około 30 min w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu zmiksować blenderem na puree. Masę dyniową można przechowywać w lodówce około 3 dni.