Klopsiki z mozzarellą w sosie pomidorowym

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 40 min.

Składniki

0/14 Składników
Dostosuj porcje
  • Sos pomidorowy

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Bułkę moczymy w letnim mleku. Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, jajko i odciśniętą bułkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Dzielimy je na 10 porcji. Do każdej wkładamy kuleczkę mozzarelli i dokładnie zlepiamy, formujemy klopsika.
  • W głębokim rondlu smażymy klopsiki na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony. Następnie wyjmujemy je do miseczki, a na pozostałym tłuszczu w tym samym rondlu będziemy przygotowywać sos pomidorowy.
  • Smażymy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidorową passatę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy bazylią i oregano. Śmietanę hartujemy wrzątkiem i dodajemy do pomidorowego sosu. Gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Na końcu solimy do smaku. Wkładamy pulpeciki i gotujemy je w pomidorowym sosie jeszcze kilka minut. Smacznego!

Notatki

Podajemy z makaronem lub z ziemniakami :)

Dodaj komentarz