Klopsiki z mozzarellą w sosie pomidorowym

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Składniki
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 10 małych kulek mozzarelli
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cup mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Sos pomidorowy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 1/3 cup wrzątku
  • 3 tbsp śmietany 18%
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Wskazówki
  1. Bułkę moczymy w letnim mleku. Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, jajko i odciśniętą bułkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Dzielimy je na 10 porcji. Do każdej wkładamy kuleczkę mozzarelli i dokładnie zlepiamy, formujemy klopsika.
  2. W głębokim rondlu smażymy klopsiki na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony. Następnie wyjmujemy je do miseczki, a na pozostałym tłuszczu w tym samym rondlu będziemy przygotowywać sos pomidorowy.
  3. Smażymy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidorową passatę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy bazylią i oregano. Śmietanę hartujemy wrzątkiem i dodajemy do pomidorowego sosu. Gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Na końcu solimy do smaku. Wkładamy pulpeciki i gotujemy je w pomidorowym sosie jeszcze kilka minut. Smacznego!
Notatki

Podajemy z makaronem lub z ziemniakami :)