Kategoria: Dania główne, Dania z wieprzowiny
Sposób przyrządzenia: Gotowanie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 40 min.
Składniki
Dostosuj porcje
- Sos pomidorowy
Wskazówki
- Bułkę moczymy w letnim mleku. Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, jajko i odciśniętą bułkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Dzielimy je na 10 porcji. Do każdej wkładamy kuleczkę mozzarelli i dokładnie zlepiamy, formujemy klopsika.
- W głębokim rondlu smażymy klopsiki na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony. Następnie wyjmujemy je do miseczki, a na pozostałym tłuszczu w tym samym rondlu będziemy przygotowywać sos pomidorowy.
- Smażymy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidorową passatę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy bazylią i oregano. Śmietanę hartujemy wrzątkiem i dodajemy do pomidorowego sosu. Gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Na końcu solimy do smaku. Wkładamy pulpeciki i gotujemy je w pomidorowym sosie jeszcze kilka minut. Smacznego!
Notatki
Podajemy z makaronem lub z ziemniakami :)